„Synchroniczne” ciacha

Te ciasteczka są nieodłącznie związane z Synchronią. Towarzyszyły już tak wielu warsztatom, że zyskały miano ciach „synchronicznych”. Zrób je koniecznie! Proste i pyszne.

Składniki:
1 kostka miękkiego masła
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka ziaren słonecznika
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko (niekoniecznie)
Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni na jasnozłoty kolor. Masło zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia na gładką masę. Dodaj ostudzone ziarna, płatki owsiane, szczyptę soli, wymieszaj. Wsyp mąkę i zagnieć ciasto – ma być miękkie i tłuste. Z ciasta ulep kulki (wielkości małego orzecha włoskiego), lekko spłaszcz, kładź na blaszce. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut, na złoto. Zdejmij z blaszki po wystygnięciu.
Smacznego!